cyBerBaBy

Webkettes csemegék geek babáknak és mamáknak! :) Azaz bababarát megoldások a digitális világból!

Digitális építőkockák

2011.01.07. 23:16 - cyBerBaBy

Címkék: oktatás digitális interaktív ted készségfejlesztő játékos tanulás


A Siftables gyakorlatilag olyan számítógépesített elemekből áll, melyek képesek egymással kommunikálni.

Az ötletgazda, David Merril (MIT), színes LCD képernyővel, s profi mozgásérzékelővel tette még különlegesebbé találmányát, mely akár egyike lehet a jövő készségfejlesztő játékainak.

Ahogy a TED-es előadásban is látható, ezek az interaktív kockák már a legkisebbek okításában is szerepet kaphatnak. Nemcsak a nyelvi, a zenei, s a matematikai képességek fejlesztésében alkalmazhatóak sikerrel, hanem még sok egyéb fronton is bevethetőek, s talán éppen ez a legizgalmasabb.

Feketén-fehéren, azaz vizuális stimuláció a babaszemeknek

2010.12.15. 19:59 - cyBerBaBy

Címkék: tanulás csecsemő fejlesztés látás fekete fehér vizuális játékos

Az első hónapokban még nem igazán éles a babák látása. Az újszülöttek látótávolsága mindössze 20-25 centiméterre tehető. Megfigyelték, hogy a babák kifejezetten kedvüket lelik abban, ha kontrasztos képeket nézegethetnek. A csecsemők érdeklődésének kiváltására leginkább két szín, a fekete és a fehér a legalkalmasabb, stimuláló hatásuknak köszönhetően fejlesztik a térérzékelést.

A Wee see projekt megálmodója Rolyn Barthelman, aki egy különleges, fekete-fehér animációkból álló gyűjteményt készített el. A videók feltűnő, kontúros ábrái nemcsak a gyerekek, hanem a szülők figyelmét is magával ragadják.                                                       

Egy kis ízelítő belőle:

 

 

 

 

Néhány tipp, hogy merre találhatunk fekete-fehér ábrákat, képeket:

http://bertengo.com/images/article/Baba-vizualis-stimulacio.pdf

http://baby.zorger.com/baby.zorger.com.newborn.pdf

http://www.okosbaba.hu/letoltesek/2-egyeb

http://www.sleepingbaby.net/jan/Baby/mobile.html

Ezeket kinyomtathatjuk, s akár készíthetünk belőle különböző fellógatható nézelődnivalókat.:)

Váltsunk bababarát üzemmódra

2010.12.06. 17:19 - cyBerBaBy

Címkék: video pc laptop audio program fejlesztés számítógép baba babysmash keywack babysplat játékos tanulás toddlerkeys

Alapvetően sok időt töltök a gép előtt, így nem meglepő, hogy a gyerek is hamar érdeklődni kezdett a laptopom iránt. Számtalanszor próbált már lecsapni a gépre, s ilyenkor vágytól szikrázó szemekkel vetette rá magát a fényes monitorra.  A nagyfokú érdeklődés hatására, úgy döntöttem, hogy közelebbről is megvizsgálom, vajon miként lehetne a hasznunkra fordítani a helyzetet. 

Szerencsére az interneten már elérhetőek olyan ingyenes programok, alkalmazások, melyekkel már a totyogó babák számára is élvezetes, s nem utolsó sorban hasznos pillanatokat szerezhetünk.  Úgy gondolom, ha tudatosan, józan paraszti ésszel felállított határokat betartva állunk a témához, akkor már viszonylag korán megengedhető a gyereknek, hogy bepillantson a bitek világába:)

Az egyik ilyen a Babysmash, ami egy egyszerű, jól kezelhető kis program. Az elindításakor olyasmit tapasztalunk, mint amikor a képernyővédőnk aktiválódik,  ilyenkor szinte valamennyi billentyűt zárolja, kiküszöbölvén azt, hogy a programból való "illetéktelen" kilépés esetén a csöppnyi kezek kárt tegyenek féltett adatainkban. 

Röviden: Minden egyes alkalommal, amikor a gyerek megnyomja a klaviatúra egyik-másik gombját, különböző színes formákkal, betűkkel, számokkal találja magát szemben, természetesen mindehhez hangok (pl.: szavak, nevetés, dalok) is párosulnak, utóbbit persze ki is lehet kapcsolni.

 


Original Video - More videos at TinyPic

A Control-Shift-Alt-O kombináció lenyomásával szerkeszthetjük az opciókat: választhatunk betűtípust, beállítatjuk a kurzor kinézetét, meghatározhatjuk, hogy maximum hány formát engedélyezünk, mielőtt egy új, tiszta képernyőt kapnánk stb.

Ha a gyerek megunta a mókázást, akkor az ALT-F4 kombinációval lehet kilépni a programból.

A ToddlerKeys is hasonló elven működik, viszont itt lehetőségünk van arra, hogy saját tartalmainkat adjuk hozzá a programhoz. Így akár családi képeket, kedvenc tárgyakról készült fotókat, de akár saját audio felvételeket is csatolhatunk hozzá. Mi az állathangokat tanultuk vele, a gyerek billentyűzet püfölésére hol egy boci múúzott, hol pedig egy kutyus ugatott fel. Mondanom sem kell, hogy nagyon élvezte. :)

Természetes, hogy féltjük masináinkat, ezért érdemes beszerezni valami pofás védőfóliát.

Futottak még: AlpaBaby (csak Mac), BabySplat (Windows), KeyWack (Mac, Windows, Linux)

Mit gondoltok? Szívesen kipróbálnátok? Írjátok meg a tapasztalatokat!:)


via lifehacker.com, makeuseof.com
 

8 praktikus iPhone app babáknak

2010.11.30. 16:50 - cyBerBaBy

Címkék: iphone alkalmazás okostelefon baba app

Total Baby

ipodlife
Már az alkalmazás neve is fémjelzi, hogy itt valami komplex dologról van szó.  A gyerekkel kapcsolatos valamennyi aktivitásunk naplózható és nyomon követhető (mikor evett, mennyit evett, mikor volt tanácsadáson, milyen oltást kapott, mi volt a pelusban stb.). A mostani fejemmel már látom, hogy jó hasznát vettem volna ennek, mivel én állandóan elfelejtettem, hogy mikor etettem utoljára, arról nem is beszélve, hogy az első hetekben alkalmazott, etetés előtti és utáni mérési mizériát is megkönnyítette volna.

 

 

 

 

 

 

Baby Connect

ipodlife A fentihez hasonló sokrétű alkalmazást rejt magában a Baby Connect. A mindennapi rutinhoz kapcsolódó témákat menedzselhetjük rajta: etetés (folyékony/szilárd, mennyit-mikor, esetleges allergiák tünetei), pelenkázás (állag, szín, elhasznált pelenkák száma), alvási szokások, hangulatjelentések (vidám, nyűgös), aktuális tevékenységek (fürdés, mondókázás stb.), mérföldkövek, orvosi adatok. Mindenhol statisztikák, grafikonok, trendek segítik a könnyebb eligazodást. Az alkalmazáshoz több felhasználót is párosíthatunk, mint például apa, nagymama, bébiszitter. Ha kedvünk tartja, akkor babánk állapotáról, aktuális hangulatáról folyamatos státuszüzenetekkel bombázhatjuk rokonainkat, barátainkat.  (Tipp: A nagyobb hatás érdekében kössük össze Twitter fiókunkkal.)  Lelkesedéstől túláradó anyukáknak kitűnő szórakozást nyújthat. :))

 

 Baby Monitor

ipodlife A Baby Monitor gyakorlatilag egy okostelefonba rejtett babőr. Az alvó gyerek mellé helyezett készülék, sírás vagy egyéb hangos mocorgás észlelése esetén, az előzetesen kiválasztott számot felhívja, így egyszerűen behallgathatunk a babához. Különösen praktikus lehet nyaralás idején, vagy ha éppen nagymamánál tartózkodunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mimidoo

ipodlife
A Mimidoo fotómegosztó alkalmazással képeink nyomban kommentezhetők, s könnyedén, egy gombnyomással kitehetőek saját Mimidoo profilunkba. A feltöltött képeket egyébként csak az általunk engedélyezett felhasználók tekinthetik meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Baby Scrapbook

ipodlife
Szintén a fotókhoz kapcsolódik a Baby Scrapbook, melynek segítségével könnyedén és egyszerűen rendszerezhetjük a telefonnal készített fotóinkat. Kedvenc, megismételhetetlen pillanatainkat egyedi címkékkel láthatjuk el, sőt gyermekünk fejlődési állomásait is folyamatosan naplózhatjuk rajta (pl.: súly, hossz).

 

 

 

 

 

 

 

 

 White Noise Maker

ipodlife Gyermekünk elaltatásához kaphatunk némi segítséget, ha beüzemeljük telefonunkra ezt az alkalmazást. Különféle, környezeti hanghatásoktól remélhetjük babánk lelki nyugalmát, pl.: tengerpart morajlása, autók zúgása, macska dorombolása, óra ketyegése, kandalló sercegése, béka kuruttyolása, hajszárító berregése, zivatar kopogása stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

Grow Baby Grow

ipodlife
A Grow Baby Grow nem sok mindent tud, de legalább jó gyakran csinál magáról biztonsági mentést:). Gyakorlatilag a gyermek első három életévében végbement növekedési (hossz, súly, fejkör térfogat) fázisokat dokumentálhatjuk rajta. Ráadásul az eredményeket akár a háziorvosunknak is kinyomtathatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Shake the Farm

ipodlife
Ha a mi hangunk már nem nyújt elég szórakozást a gyereknek, akkor kapjuk elő a telefont és próbálkozzunk a háziállatokkal. Már az 5-6 hónapos babák is kitűnően elszórakoztathatóak vele. Nemcsak az állathangok gyerekfejekben való rögzítésére van esély, hanem némi angoltudás megszerzésére is.

Online babanaplók 2.0

2010.11.24. 15:42 - cyBerBaBy

Címkék: közösség web alkalmazás babanapló

Számos online babanapló lelhető fel az interneten, melyek változatos funkcióikkal simán felveszik a versenyt a hagyományos, kézzel írt babanaplókkal. Ráadásul ezeket nehezebb elszakítani, gyűrögetni, leönteni, vagy éppen felgyújtani :)

Az alábbiakban három ilyen szolgáltatást mutatok be közelebbről:

Kidmondo

A Kidmondo fő erőssége, hogy segítségével a baba életének valamennyi fontos pillanata (első fürdetés, első falatok, első lépések stb.) kronologikus sorrendben dokumentálható. 


Természetesen személyes bejegyzéseket, fotókat, videókat is feltölthetünk a profilunkba, melyeket megoszthatunk családtagjaikkal, barátainkkal.  Utóbbit sajnos némileg túlbonyolították. Továbbá hiányolom, hogy a  közösségi oldalakkal való megosztás lehetőségét kihagyták a koncepcióból.

Ezeken felül gyermekünk egészségével kapcsolatos mindennemű tartalmainkat is menedzselhetjük, úgymint az aktuálisan következő oltásokat, a tanácsadásokon szerzett új ismereteket, vagy éppen az ideális étrenddel kapcsolatos ötleteket.  A folyamatos fejlődés áttekintését különféle görbék (súly, hossz) és fogzást bemutató diagrammok segítik. 

Az oldalt nem lehet túlságosan saját stílusunkra szabni, például csak négy séma érhető el (kék, rózsaszín, zöld és barna), viszont lehet akár egyedi url címünk is (www.gyerekneve.kidmondo.com). 

A Kidmondo ingyenes opciójában három gyermek naplózható, s 100 MB tárhelyet adnak, míg a fizetősnél ez 5 GB, s nincsen korlátozva a gyerekek száma.

Lehetőségünk van arra is, hogy az általunk létrehozott tartalmakat egy könyv formájában kinyomtassák nekünk (Kidbook), ez persze már fizetős.

Keepaboo 

A Keepaboo oldala kifejezetten igényes és látványos, s nem utolsó sorban könnyen áttekinthető.  Maga a szolgáltatás a fentiekben is bemutatott babanapló funkciókat kínálja: naplóírás, képgaléria, a gyermek életének legfontosabb eseményeit bemutató idővonal, fejlődési görbék.  De akár gyermekünk kedvenc elszólásait is lejegyezhetjük ide. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár nyomtatott könyv egyelőre nem rendelhető, viszont az online változat (LifeBook) is elég mutatós, ráadásul Facebookon is meg tudjuk ismerőseinkkel osztani. Az oldal testreszabásán még lehetne mit csiszolni, jelenleg 2 skin érhető el, kék és rózsaszín, viszont mindkettő igazán üde, letisztult élményt nyújt.

Amit kicsit sajnálok, hogy videókat nem lehet feltölteni, viszont külcsínben veri a Kidmondot.   Egyébként az oldal használatáért egyáltalán nem kérnek pénzt. Ha meg tudjuk emészteni a videók hiányát, akkor mindenképpen ezt az oldalt tartom praktikusabbnak.

Dipity

Nálam a Dipity lett a tuti befutó. Alapvetően nem babanapló, hanem idővonalak elkészítésére alkalmas, így elég sokféle felhasználási lehetőséget rejt magában. Kipróbáltam, s szerintem babanaplóként is megállja a helyét.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idővonal összeállításához felhasználhatunk videókat, fotókat, blogbejegyzéseket, Twitter üzeneteket, valamint zenéket.

Az idővonalon megjelenő tartalmainkat (kép, videó, szöveg) egyetlen kattintással megtekinthetjük, a zenéket lejátszhatjuk. Az idősáv tetszőlegesen nagyítható, kicsinyíthető, sőt valamennyire a kinézetét is testre szabhatjuk. Többféle nézet is elérhető rajta: klasszikus timeline, lapozgatós flipbook, valamint Google Maps nézet. Talán az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a közösségi megosztás is könnyen megoldható, ráadásul saját weblapunkba, blogunkba is beilleszthetjük
 

Útmutató a webhez

2010.11.22. 17:09 - cyBerBaBy

Címkék: google web e book google chrome

Avagy minden, amit tudni akartál a webről, de nem merted megkérdezni:)

Kezdőknek, haladóknak egyaránt hasznos lehet a Google által kiadott interatív e-book: 20 Things I Learned About Browsers and the Web

Lépésről-lépésre elmagyarázza a legfontosabb fogalmakat, úgymint appok, számítási felhő (cloud), böngészők, HTML, HTML5, JavaScript, sütik, nyílt forráskód stb.

Nektek tudott újat mondani?

About one: családi kisokos a weben!

2010.11.21. 23:26 - cyBerBaBy

Címkék: web2 család alkalmazás

Akárhogy is nézzük, de szinte minden családnak megvan a maga napirendje, s bizony mindenhol előfordul, hogy néha összekuszálódnak a szálak. Olykor-olykor pedig nagy nehézségek árán tudunk  zöld ágra vergődnünk ügyes-bajos dolgainkkal.

Az AboutOne egy profin kidolgozott megoldást kínál a családi életünk jobb áttekintésére.

Számos dologban lehet segítségünkre: családi kassza nyilvántartása, egészségügyi infók tárolása, hivatalos iratok áttekinthetővé tétele, óvoda-iskolai témák rendszerezése.  A közösségi oldalakhoz hasonlóan itt is profiloldalakat állíthatunk be, fotóalbumokat tölthetünk fel, üzeneteket, hírleveleket küldhetünk.

Szétszórt családoknak különösen praktikus.:)

 

Kortalan szórakozás

2010.11.21. 22:12 - cyBerBaBy

Címkék: reklám ps3 baba saatchi & saatchi

 Egy nagyon bájos Sony Playstation szpot Argentínából.

 

 

Csiripelnek, de kik?!

2010.11.21. 03:11 - cyBerBaBy

Címkék: twitter profilok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyobb kép

Közösségi gyerek

2010.11.21. 02:53 - cyBerBaBy

Címkék: média nevelés közösségi